Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Duminica 05 Iulie 2020 - 9178 vizitatori azi
Ar trebui ortodocsii sa serbeze Halloweenul?

De ceva vreme, in Romania, la fel ca in majoritatea tarilor europene a patruns traditia celebrarii Halloween-ului, o "sarbatoare" cu profunde accente anticrestine.

In acest sens, va prezentam trei motive pentru care crestinii ortodocsi nu trebuie sa marcheze aceasta sarbatoare pagana care inregistreaza o popularitate crescanda in randul romanilor.

  1. Traditia de Halloween isi are originea in adorarea pagana a spiritelor si a unui zeu celtic al mortii, straina de cultura, credinta si spiritualitatea romaneasca.

Intr-un articol publicat in Ziarul Lumina, Pr. Nicolae Achimescu explica faptul ca Halloweenul "isi are originile intr-o sarbatoare pagana, respectiv in sarbatoarea celtica a recoltei si a Anului Nou, Samhain".

"Noaptea de dinaintea Anului Nou era un timp intermediar, in care ce a fost vechi a trecut si ceea ce este nou inca n-a sosit. In aceasta noapte, granita dintre lumea celor vii si a celor morti putea fi traversata. Acum, magia si ritualurile religioase aveau o eficienta sporita. Spiritele mortilor puteau accede, in aceasta noapte, spre lumea celor vii", mentiona pr. Nicolae Achimescu.

  1. Halloween-ului promoveaza sub masca divertismentului cultul mortii, personificarea mortii si a fortelor raului, aceasta fiind in contradictie totala cu natura si menirea Bisericii.

"Aceasta zi sau aceasta practica a imbracarii, a exchivarii corpului uman de la frumusetea cu care Dumnezeu l-a inzestrat si pana la a se schimonosi, din pacate, chipul pruncilor cu tot felul de idei din ce mai de care mai nastrusnice, de la spiridusi, vrajitoare si pana la scheletice figuri ale mortilor este ceva anticrestin", declara in anul 2016 pentru Adevarul pr. Daniel Dascalu, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Botosani.

  1. Traditiile prilejuite de Halloween au un efect negativ asupra copiilor.

Patriarhia Romana si-a manifestat solidaritatea cu parintii ingrijorarati fata de organizarea in tot mai multe institutii publice de invatamant din Romania (de la gradinite pana la liceu), a unor serbari de Halloween.

Intr-un comunicat de presa emis in anul 2014, Biserica evidentia ca "in ultimii ani in scolile romanesti sunt tot mai des organizate o serie de activitati pe tema nonviolentei, insa la astfel de manifestari ca cea de Halloween, sub pretextul distractiei, elevii sunt invitati si chiar indemnati la practici oculte si la adoptarea unui comportament nefiresc, adesea violent".

Foto credit: Public Domain

 

https://basilica.ro/ar-trebui-ortodocsii-sa-serbeze-halloweenul/?fbclid=IwAR0bI-ujOzBjxS6jXsjM9_k8cWrXt9xLfOqxjohLFhGwifsHAy0HJGJky68

0 comentarii4473 vizualizări31 octombrie 2019
rss 2.0
rss 2.0