Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Editorial Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Adio "postacule", nu te-am iubit niciodata.

O decizie a Curtii Europene a Drepturilor Omului va schimba defintiv si irevocabil soarta "postacilor", adica a bagatorilor in seama, criticilor irationali, denigratori si rauvoitori care si-au facut o meserie din a injura de mama, familie si orice, pe oricine si in orice context. Forul european (fara a intra in detalii), a decis ca toate comentariile de pe bloguri, site-uri, Facebook, Twitter, alte retele de socializare si forme de comunicare electronica - sa fie moderate obligatoriu de catre propietari sau administratori care in prealabil trebuie sa foloseasca filtre care sa previna folosirea injuriilor, atacurilor calomnioase si a expresiilor indecente, atat in limba proprie tarii unde e inregistrata activitatea cat si in limbi de circulatie internationala. In aceste conditii, atat proprietarii de ziare on-line cat si bloguri asociate cu mass-media sunt obligati sa ia masuri urgente de aplicare a acestei decizii, altfel riscand sa fie amendati drasctic pe baza legistatiei nationale sau a celei europene.

 

 Ziarul nostru, www.Bistritanews.ro a aplicat stergerea automata prin filtre dar si prin moderare a comentarilor injurioase, calomnioase si neargumentate iar la repetarea fenomenului a dat "bann" definitiv IP - urilor de unde erau emise acele comentarii. Tot in spiritul corectitudinii, cinstei, onoarei si onestitatii caracteristice presei profesioniste in care se incadreaza si ziarul www.bistitritanews.ro  au fost sterse si comentariile anonime sau venite de la adrese fantoma. Aceasta practica ne-a caracterizat in toti cei 5 ani de la infiintare, chiar daca unele organe de presa din on-line au incercat si chiar au reusit sa-si mareasca numarul de vizitatori in mod artificial prin provocarea de discutii in contradictoriu pe baza unor argumente false sau cu injurii si declaratii neavenite, practicate in special de catre unii "postaci" cunoscuti de redactii, adica comentatori de profesie, rauvoitori, provocatori, instigatori si rauintentionati.

 

Aceasta masura este apreciata de jurnalistii profesionisti ca binevenita si chiar necesara, deoarece exprimarea libera si neingradita este un drept esential intr-o lume libera si democratica dar presupune si responsabilitate prin declinarea identitatii si prezentarea de argumente logice si practice la afirmatiile facute. In democratie, toate afirmatiile cu caracter public, pot fi opozabile in instanta de judecata astfel ca orice om normal trebuie sa fie atent la ce scrie sau comenteaza pe ziarele on-line sau pe retelele de socializare mai ales daca acestea ar putea jigni sau ofensa gratuit pe cineva.

 

Mentionam ca aceasta masura afecteaza in principal ziarele on-line, blogurile si retelele de socializare, care devin acum direct responsabile si opozabile in fata instantei pentru orice comentariu injurios, calomnios sau neavenit, chiar daca pana in prezent responsabilitatea civila sau penala pentru acestea cadea exclusiv doar in sarcina autorului comentariului sau a celui care a postat de pe calculatorul lui acele declaratii considerate acum ilegale.

 

 

Marius Chiuzan - jurnalist liber si independent.

 

 

P.S: ATENTIE PARINTI !  In baza noii decizii si cu o informare-sesizare la politie, mediator sau instanta, organele de presa vor fi obligate sa ofere persoanelor lezate IP - ul de unde s-a facut comentariul iar primul responsabil legal va fi detinatorul contractului de furnizare a traficului de internet adica parintii in cazul copiilor minori si ai adolescentilor "postaci".

 

2 commentarii11655 vizualizări19 iunie 2015




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Bistrita
29 Iunie 2015 - 14:00

Deci vreti sa spuneti ca s-a introdus CENZURA .Veti publica numai comentriile care va convin . Adio critica !

Csabi
19 Iunie 2015 - 17:00

O lege fara aplicabilitate, mai ales ca exprimarea este libera. Imi exprim PARERILE MELE PERSONALE sau CEEA CE CRED, nu este litera de lege comentariul. Iar faza cum unele ziare publica doar comentariile care ii convin nu duce decat la disparitia totala a comentatorilor, iar apoi a cititorilor. PAREREA MEA! HAC!

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0