Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Editorial Vineri 26 Aprilie 2024 - 14587
Etnicii romani au reinceput actiunile pentru unificarea pasnica a Republicii Moldova cu Romania.(95 de poze)

Duminica 5 iulie a avut loc la Chisinau o Mare Adunare Nationala prin care s-a cerut unirea Republicii Moldova-Basarabia cu Romania. Manifestarea a fost organizata de mai multe ONG-uri unioniste din Romania si Moldova cel mai important fiind se pare "Actiunea 2012" care a reusit sa mobilizeze o mare parte a activistilor pro-unire din Romania. La invitatia acestui ONG patriotic am plecat si eu alaturi de un grup de jurnalisti si activisti romani la Chisinau pentru a fi prezent la un nou moment istoric din viata etnicilor romani care traiesc pe cele 2 maluri ale raului Prut. Plecarea grupului de ardeleni a avut loc de la Cluj-Napoca, vineri, si a urmat un traseu simbolic prin Alba-Iulia, Sibiu si Brasov unde autocarul a preluat alti membri ai expeditiei unioniste. Chiar daca am calatorit prin toata tara pe parcursul vietii mele am ramas si de aceasta data puternic impresionat de frumusetea Romaniei, mai ales la trecerea prin pasul Oituz care releva frumusetea muntilor Carpati Orientali. Aceeasi remarca o pot face la adresa oraselor din Romania care incep sa se modernizeze, sa arate bine, iar drumurile nationale si judetene pe care le-am parcurs fiind in mare parte reparate, reabilitate sau nou asfaltate. Dupa incidentele regretabile din vama Albita, (nu am putut trece cu ajutoare umanitare) am intrat in Republica Moldova o tara sora care te impresioneaza din start cu 2 lucruri: frumusetea naturala-protectia mediului si verdele natural dat de paduri, campuri sau amenajarile peisagistice facute de catre fratii din Moldova. Al doilea lucru clar si bine definit pentru orice calator in Republica Moldova este nivelul de trai, saracia, observata atat prin imobilele industriale abandonate, cladirile de locuinta vechi dar si din marturia cetatenilor care deplang modul groaznic in care traiesc. Oamenii din Chisinau au o viata austera, cu salarii foarte mici, de doar 2000 de lei moldovenesti adica vreo 400-500 de lei din Romania. Preturile la alimente si la produsele casnice sunt in medie la jumatate fata de Romania dar unele dintre acestea sunt aproape egale cu cele de la noi. In aceste conditii starea de spirit din Republica Moldova este una precara, oamenii fiind nemultumiti de intreaga clasa politica care la fel ca si in Romania de 25 de ani i-a furat si pacalit pe rand, toti uitand de promisiunile electorale, atat pro-unionistii filo-europeni cat si separatistii filo-rusi. Cu toate acestea cetatenii din Chisinau pot fi caracterizati ca niste oameni buni, amabili, sociabili si primitori chiar daca viata lor materiala si lipsurile de zi cu zi se vad la tot pasul in ceea ce zic si in ceea ce fac.

In seara zilei de sambata 4 iulie am avut ocazia sa colind pe jos prin Chisinau si sa vad situatia reala din capitala Republicii Moldova, sa discut cu oamenii, sa testez opiniile pro-unioniste cu avantaje si beneficii, sau curentul anti-integrare. Un lucru este clar, din sentimente pur patriotice etnicii romani-moldoveni isi doresc in majoritate covarsitoare unirea cu Romania si eventual integrarea in Uniunea Europeana inaintea acestui proces. Alta este insa situatia celor aproximativ 40% din etnicii rusi sau straini ce traiesc in Chisinau care sunt sceptici si aici motivele lor de ordin financiar-material fiind clare si logice. Filo-rusii isi amintesc de pretul foarte mic al alimentelor cand Republica Moldova facea parte din URSS, de sumele infime platite pentru benzina, gaz sau curent electric sau banii putini cu care se putea petrece un concediu de cateva saptamani inainte de desprinderea de Uniunea Sovietica si Rusia. Acum, toate preturile au crescut de zeci sau sute de ori, in schimb salariile sunt tot mici si fara perspectiva, somajul fiind urias, iar tinerii emigreaza in masa parca dupa un scenariu prost si criminal ce s-a aplicat si se aplica si in Romania, desi proportiile si sumele sunt altele. Cea mai buna comparatie intre Republica Moldova si Romania este ca acum in 2015 poti vedea la Chisinau, Romania de acum 15-20 de ani in special perioada 92-93’, o tara in paragina, cu hiperinflatie si guvernanti inca nehotarati de drumul care trebuie urmat de tara lor.

Toate aceste impresii le-am trait mai intens duminica 5 iulie cand am vizitat in interes propriu, de colectionar, piata de vechituri din Chisinau de unde mi-am achizitionat la sume infime insigne, medalii, bancnote etc. Toata viata sociala din piata de langa gara centrala din Chisinau arata saracia si deznadejdea populatiei din Republica, indiferent de etnie, in contrast cu procentul infim din populatie care traieste in vile de lux si apartamente noi de la periferia capitalei Chisinau si se deplaseaza in masini de ultimul tip cumparate din occident. Cu toate acestea fratii nostri moldoveni, etnici romani sau etnici rusi nu sunt rai, nu sunt deznadajduiti si nu cedeaza in lupta pentru supravietuire intr-o tara in care politicienii isi vad doar de interesele lor si nu fac mai nimic pentru cetatenii pe care ii conduc.

Trecand peste aceste observatii de turist si jurnalist prin Chisinau am participat duminica 5 iulie la Marea Adunare Unionista din centrul capitalei moldovene, in cea mai mare piata de pe bulevardul Stefan cel Mare si Sfant. Conform reprezentantilor autoritatilor la un moment dat in piata se aflau peste 15.000 de participanti dar organizatorii atat din Moldova cat si din Romania sustin ca au participat peste 40.000. Ambele afirmatii sunt corecte deoarece la un moment dat in piata erau peste 15.000 de oameni dar pe parcursul intregii zile la manifestarea unionista se poate sa fi partipat peste 40.000 de oameni deoarece organizatorii au avut liste cu inregistrarea tuturor doritorilor care sustin unirea si care au trecut in valuri prin piata sau au participat la aceasta mare actiunea unionista. Mitingul in favoarea unirii Republicii Moldova cu Romania a fost cu siguranta un mare succes pentru organizatiile neguvernamentale ce sustin acest demers.

Din pacate s-a putut observa reticenta autoritatilor din Republica Moldova cat si a celor din Romania fata de acest proces prin lipsa participarii unui numar de oficiali din cele 2 state. Demn de remarcat este faptul ca Romania a fost reprezentata de un deputat si un senator, ultimul fiind chiar un bistritean de al nostru, senatorul liberal Dorin Dobra. Dobra chiar a sustinut si un discurs cu caracter unionist si de integrare a moldovenilor in Uniunea Europeana, discurs apreciat de participanti chiar daca au fost si voci care au taxat afirmatiile ca fiind doar pur politicianiste si fara un temei real, deoarece Romania nu da dovada inca de interes pentru o unire clara cu Moldova. Lucrurile sunt perfect explicabile prin faptul ca politicienii pro-sovietici-rusi, atat din Rep Moldova cat si urmasii lui Ion Iliescu din Romania, baga bete in roate procesului de unificare, iar U.E. in special prin cei care au devenit de fapt liderii popoarelor din U.E. - Germania si Franta nu doresc sa il provoace pe Putin din nou, mai ales dupa situatia incordata din Ucraina si criza datoriiilor externe din Grecia. In acest context chiar daca cetatenii simpli din cele 2 tari isi doresc mai mult ca niciodata unirea, in special romanii, momentul geopolitic este unul delicat fiind realist vorbind putin probabil sa se infaptuiasca o unire asa cum se doreste pana la 1 decembrie 2018.

 

Revenind la manifestarea unionista din Chisinau, trebuie sa spun ca am ramas impresionat atat de buna organizare cat si de modul pasnic si civilizat in care s-au manifestat zecile de mii de participanti. S-a cantat, s-au tinut discursuri, s-au scandat lozinci, sloganuri si indemne unioniste, au fost fluierati si huiduiti guvernantii din cele 2 tari dar una peste alta chiar daca la manifestare au participat si grupuri mai dure din ambele tari, nu s-au inregistrat incidente, batai sau tulburari a ordinii publice asa cum fusesem prevenit sau avertizat de unii sceptici sau rau voitori ca ar putea sa apara. Mai mult, unionistii au continuat actiunile si in afara pietei centrale cu un mars spre periferia capitalei Chisinau care s-a desfasurat fara incidente, evident sub supravegherea unor forte impresionante de securitate locale.

 

Unirea Basarabiei-Republicii Moldova cu Romania ramane un deziderat de neclintit pentru toti romanii chiar daca considerente materiale de moment si interese politice straine de neamul nostru ingreuneaza acest proces. Marile puteri ale lumii nu si-au dorit si nu isi doresc nici acum unirea tarilor mici sau medii chiar daca noi stim ca in Europa celor puternici, Germania a fost lasata se se reunifice, iar tari mai mici si slabe au fost divizate fortat asa cum a fost cazul Yugoslaviei, Cehoslovaciei, sau se incearca acum cu Ucraina. Ca si etnic roman intr-o Romanie declarativ democratica, condusa inca de oameni fara simt patriotic dar loial unor interese straine venite pe filiera americana sau U.E. nu pot decat sa sper ca in timp de mai multi ani, patriotismul si democratia reala vor invinge atat in Romania cat si in Republica Moldova, ca romanii vor fi lasati sa isi refaca tara si ca celelalte etnii atat din Romania cat si Republica Moldova vor intelege ca aceasta este singura solutie pentru un trai decent si o coabitare normala pe aceste teritorii locuite de mii de ani de stramosii actualilor etnici romani.

 

 

Marius Chiuzan - jurnalist liber si independent.

 

 

P.S. Nu trebuie uitat ca din Republica Moldova fosta Uniune Sovietica a deportat sute de mii de cetateni romani in republicile din Caucaz sau Siberia si au adus inapoi etnici rusi simpli, saraci dar extremisti, si zeci de mii de politicieni sau militari ai caror urmasi vorbesc in Moldova doar limba rusa, scriu doar cu caractere chirilice si refuza inca ideea de unitate a Moldovei cu Romania sperand ca Rusia actuala prin Armata a 14-a din Transnistria va intervenii in forta la orice incercare reala de unificare, iar prin agentii secreti rusi infilitrati in toate structurile moldovenesti si chiar romanesti, vor reusii sa zadarniceasca pe timp indelungat orice tentativa de unire.

0 comentarii12887 vizualizări07 iulie 2015




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0