Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Duminica 20 Septembrie 2020 - 816 vizitatori azi
Vino sa experimentezi ce simt persoanele cu #sclerozamultipla!

Societatea Romana de Neurologie impreuna cu Roche Romania si cele mai relevante asociatii de pacienti din domeniul afectiunilor neurologice lanseaza proiectul premiera in Romania "Cand usor devine greu. Scleroza Multipla".

In perioada 31 mai - 2 iunie, intre orele 10.00 - 20.00, la Beans & Dots din Bucuresti poti sa experimentezi provocarile cu care se confrunta persoanele cu scleroza multipla, sa vezi si sa simti cum lucrurile aparent simple devin complicate.

Scleroza multipla este principala cauza de dizabilitate a adultilor tineri la nivel mondial. Boala este diagnosticata la tineri, cu varsta intre 20 si 40 de ani, iar cele mai frecvente simptome sunt: tulburarile vizuale, oboseala extrema, slabiciunea musculara, durerea, amorteala picioarelor si mainilor, tulburarile motorii si dificultatile in vorbire, toate acestea ducand in final la dizabilitate fizica permanenta.

Pentru ca dificultatile cu care se confrunta o persoana cu scleroza multipla (SM) sa poata fi intelese, Beans&DotsSpecialityCoffee Shopdevine, cu ajutorul unor elemente de decor si aplicatii digitale special create, un spatiu multisenzorial care simuleaza aceste simptome pentru toti vizitatorii.

O zi cu SM, o experienta altfel

Daca ajungi la Beans&DotsSpeciality Coffee Shop in aceasta perioada:

  • Pregateste-te pentru o experienta altfel, deoarece vei gasi podele care par ca se misca, meniu (cu efect de blur), cesti si scaune dificil de manevrat si lingurite incomode.
  • Pentru prima data in Romania, vei putea testa ochelari si o manusa tactila (VR Haptic Glove) care le permite utilizatorilor sa vada si sa simta simptomele sclerozei multiple, atunci cand e conectata la o aplicatie de realitate virtuala.
  • Vei putea afla informatii despre provocarile cu care se confrunta persoanele cu scleroza multipla;
  • Simptomele bolii au fost transpuse si in arta, prin intermediul uneipicturi murale de 120 mp, realizata special pentru acest eveniment in curtea Beans&DotsSpeciality Coffee Shop, de catre artistul stradal Saddo (Raul Oprea).

 

Despre scleroza multipla: informatii si statistici

Scleroza multipla este o boala neurologica cronica degenerativa, care afecteaza iremediabil sistemul nervos a peste 2,3 milioane de oameni din intreaga lume. Boala apare atunci cand sistemul imunitar ataca invelisul celulelor nervoase (teaca de mielina) din creier, maduva spinarii si nervii optici, provocand inflamatii si daune ulterioare. Aceasta leziune poate provoca o gama larga de simptome, inclusiv slabiciune musculara, oboseala si dificultati de vedere si poate duce la invaliditate.

In Romania, scleroza multipla afecteaza peste 7.500 de persoane, din care 70% sunt femei. Specialistii sustin ca acesta este profilul pacientului cu scleroza multipla: femeie, 37 de ani, angajata, diagnosticata cu 5-10 ani in urma.

In fiecare an sunt diagnosticate 965 de cazuri noi, in timp ce 74 de pacienti pierd lupta cu boala. Un pacient cu scleroza multipla traieste, in medie, cu 10 ani mai putin decat o persoana sanatoasa.

Partenerii proiectului sunt: Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune (APAA), Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Neurodegenerative (APAN), Asociatia de Scleroza Multipla Romania (ASMR),Asociatia de Scleroza Multipla Bucuresti (ASMB), Asociatia Invingatorii Sclerozei Multiple si Beans&DotsSpeciality Coffee Shop.

Hashtagurile proiectului sunt: #sclerozamultipla #ozicuSM #oexperientaaltfel

Mai multe informatii, foto si continut video aici

 

 

Despre parteneri:

Societatea Romana de Neurologie:https://www.neurology.ro/ 

Roche: www.roche.ro

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune, https://www.facebook.com/APAAROhttp://www.apaa.ro/

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Neurodegenerative (APAN), https://www.facebook.com/APANRomania/, http://www.afectiuni-neurodegenerative.ro/

Asociatia de Scleroza Multipla Romania,   https://www.facebook.com/Asocia%C8%9Bia-de-Scleroz%C4%83-Multipl%C4%83-din-Rom%C3%A2nia-624689580967690/

Asociatia de Scleroza Multipla  Bucuresti, https://www.facebook.com/pg/AsociatiadeSclerozaMultiplaBucuresti/posts/

Asociatia Invingatorii Sclerozei Multiple, https://www.facebook.com/AsociatiaInvingatoriiSclerozeiMultiple/

 

 

 

0 comentarii4410 vizualizări01 iunie 2019
rss 2.0
rss 2.0