Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Duminica 05 Iulie 2020 - 18926 vizitatori azi
CUI SERVESTE EXAMINAREA PSIHOLOGICA A PERSONALULUI?

Cateva consideratii privind testarea psihologica. Pentru a raspunde la intrebarea daca este justificata evaluarea psihologica a personalului, se impune o succinta privire de ansamblu asupra complexitatii sarcinilor si activitatílor ce revin personalului care incadreaza diferite functii sau profesii.

            Specificul activitatilor ce revin unor categorii profesionale, necesitatea indeplinirii la parametrii cat mai ridicati a atributiilor ce revin fiecarui angajat, cat si nevoia stringenta de a evita, pe cat posibil, esecurile (care in anumite domenii pot avea consecinte deosebit de grave), impun cunoasterea riguroasa a posibilitatilor si limitelor individuale ale personalului, incepand cu angajarile/incadrarile, transferarile dintr-un profil de activitate in altul, avansarile in functie si terminand cu evaluarea periodica a capacitatii psihofizice.

            Schema examinarii psihologice este relativ simpla, dar realizarea ei practica constituie o problema de profesionalism si se realizeaza astfel:

  prin mijloace specifice, riguros stiintifice, examenul psihologic, stabileste rezervele de aptitudini potentiale si active ale subiectilor, precum si trasaturile de personalitate ale acestora;

  rezultatele obtinute sunt raportate la solicitarile si exigentele pe care le implica activitatile ce le desfasoara cei examinati.

In acest context, evaluarea corecta a potentialului uman in cadrul unitatii de munca inseamna o intelegere reala a modului in care personalul isi indeplineste sarcinile de lucru, ce randament are si cum raspunde la solicitarile specifice sistemului din care face parte.

In formularea unui diagnostic privind admisibilitatea psihologica, psihologul are in vedere, de regula, inteligenta generala, capacitatea de concentrare si distributivitatea atentiei, nivelul de socializare si stabilitatea emotionala, structura personalitatii, toate acestea definind profilul psihologic in ansamblu.

            De retinut este si faptul ca, un nivel corespunzator al aptitudinilor permite psihologului, un pronostic favorabil referitor la reusita profesionala, influentata si de alti factori individuali si de mediu (trasaturi de caracter, nivel de aspiratii, relatiile cu colectivul de munca si cu seful, cu membrii familiei, etc.).

Pe parcursul carierei profesionale a unui individ este de stiut ca apar o serie de evenimente neprevazute sau inerente varstei, decompensari fizice, fiziologice sau psihice (scaderi ale acuitatii vizuale si ale capacitatii de judecata), traductibile prin diminuarea stabilitatii  afective sau toleranta scazuta la factori care presupun stresul, toate acestea ne sunt mereu in preajma. Un rol important il au in sensul diminuarilor unor stari nefavorabile, examinarile psihologice periodice, apreciate drept o actiune de prevenire a pierderii competentei si de depistare din timp a debutului acestor manifestari negative.

Cunoasterea fiecarui angajat, a potentialitatilor sau resurselor pe care le poseda, inseamna in ultima instanta, predictia performantelor umane, premisa a indeplinirii sarcinilor specifice sistemului sigurantei nationale si ordinii publice.

Cu toate acestea, decriptarea in ansamblu a personalitatii este aproape imposibil de realizat. De aceea, in cadrul unui examen psihologic, trebuie sa fie bine precizate aspectele de interes, pentru a se putea alege mijloacele adecvate realizarii intentiilor.

In stabilirea probelor, pentru realizarea evaluarii psihologice, este necesar sa se gaseasca raportul optim dintre numarul acestora si puterea lor de diagnoza. In acest context se poate reaminti ca testele psihologice nu-si propun sa ne ingradeasca drumul spre angajare sau spre o promovare in functie, sau ramanerea pe aceasta. De asemenea ele nu incearca sa ne schimbe nici macar conceptiile despre lume si viata. Scopul lor declarat este numai de a anticipa performanta, recomandand "omul potrivit la locul potrivit".

Din multitudinea trasaturilor ce pot fi evidentiate in cadrul evaluarii psihologice  (luate in ansamblu), desprindem secvential, urmatoarele:

 • capacitatea intelectuala;
 • mobilitatea mentala;
 • originalitatea si flexibilitatea gandirii;
 • randamentul in sarcini noi si de rutina;
 • atitudinea fata de calitatea solutiilor si a deciziilor;
 • capacitatea maxima de invatare;
 • calitatile atentiei;
 • capacitatea de adaptare la schimbarea naturii sarcinii;
 • spiritul de observatie;
 • potentialul energetic;
 • activismul, dinamismul, siguranta de sine;
 • echilibrul emotional si autocontrolul comportamental, rezistenta la stres si la frustrare;
 • sistemul de atitudini (fata de sine, de munca, fata de viata, mentalitati);
 • maturitatea sociala, gradul de socializare;
 • conformare la reguli si norme, spiritul de disciplina;
 • prezenta sociala;
 • capacitatea de cooperare si de relationare sociala;
 • constiinciozitatea;
 • interesele cognitive, preocuparile, receptivitatea fata de nou;
 • evidentierea unor eventuale tendinte psihopatologice.

Examinarea psihologica are o importanta incontestabila, confirmata nu o singura data de realitatea vietii in care traim.

Aprecierea psihologica trebuie sa ofere un pretext de discutie intre cel evaluat si psiholog si nu in ultimul rand, intre cel evaluat si seful sau, in vederea perfectionarii celui dintai, discutia clarificand motivul acordarii unui anumit calificativ si dezvaluind anumite limite ale competentei profesionale, precum si caile de surmontare a deficientelor relevate. In acest sens, decizia psihologului comporta si o dimensiune etica, avizul sau impunand un mare simt de responsabilitate si respectarea stricta a codului deontologic.

 La intrebarea: Cui serveste examinarea psihologica a personalului?, se poate raspunde simplu: atat organizatiei din care face parte, cat si fiecarui angajat. Cunoasterea trairilor personale, transmite celui evaluat incredere in propriile forte constituind, in acelasi timp, si un factor psihologic mobilizator, generator al unei atitudini pozitive fata de munca si fata de sine.

Ca o concluzie, de cele mai multe ori urmatoarea expresie fiind general valabila indiferent de domeniul de activitate pe care-l desfasuram:

 

"ATITUDINEA si nu APTITUDINEA, iti stabilesc ALTITUDINEA...’’

 

 

 

PSIHOLOG PRINCIPAL

    Liviu CILEAN

 

 

 

 

 

 

 

 

CABINET INDIVIDUAL DE PSIHOLOGIE

CILEAN LIVIU

Cod de inregistrare:  1CJ3642

RO, BISTRITA, STR. CODRISOR NR. 2

TELEFON: 0744309012; 0761970343

 

SERVICII PSIHOLOGICE DESFASURATE IN CADRUL CABINETULUI:

UNITATEA ESTE AUTORIZATA DE MINISTERUL TRANSPORTURILOR SA EXAMINEZE PERSONAL CU ATRIBUTII IN  SIGURANTA TRANSPORTURILOR, PENTRU URMATOARELE FUNCTII:

  Manager de transport;

  Conducator auto transport de persoane;

  Conducator auto regim taxi/inchiriere;

  Conducator auto transport de marfa;

  Conducator auto transporturi speciale de marfuri periculoase (ADR);  

  Conducator auto transporturi speciale transport agabaritic;

  Conducator auto transporturi speciale transport bancar/valori;

  Instructor de conducere auto;

  Consilier marfuri periculoase (ADR),

RESPECTIV A PERSONALULUI CARE DORESTE SA OBTINA PERMISUL DE CONDUCERE (toate categoriile), SAU A OBTIERII UNUI NOU PERMIS DE CONDUCERE AUTO IN CAZUL CELOR CARE AU FOST ANULATE, IN CONFORMITATE CU PREVEDERILE LEGALE IN VIGOARE ASTFEL:

    CATEGORIILE: AM, A1, A2, A, B, B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb si Tv.

AUTORIZATIA SERIA BN NR. 868/25.03.2019, RESPECTIV SERIA BN NR. 9/08.04.2019

            PSIHOLOGIA MUNCII SI ORGANIZATIONALA - evaluarea psihologica este obligatorie pentru urmatoarele meserii si profesii:

- personal cu functie de decizie; personal cu functie de conducere; cadre didactice; functionari publici; personal sanitar, personal educativ; avize pentru participarea la admiterea in anumite institutii de invatamant superior sau alte forme de invatamant; personal care lucreaza la inaltime; personal care lucreaza in medii de inalta, medie si joasa tensiune; personal cu lucrul in conditii de zgomot; personal care isi desfasoara activitatea in conditii de izolare;  personal care lucreaza in tura de noapte;  personal care lucreaza in medii cu expunere la radiatii ionizante, campuri electrice si electromagnetice, activitati ce presupun manipularea de substante toxice si stupefiante; personal care munceste in mediul subteran; cetateni straini care lucreaza pe teritoriul Romaniei; angajatii care conduc autovehicule de serviciu sau personale in interesul firmei si in timpul orelor de serviciu sau se deplaseaza cu acestea intre locul de munca si domiciliu (conducatori auto neprofesionisti), cadre didactice, astenti medicali si maternali si alte categorii profesionale prevazute de lege.

 

            PSIHOLOGIA TRANSPORTURILOR - Evaluarii psihologice a persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere auto, adaugarea de noi categorii si, in cazul obtinerii unui nou permis de conducere auto anulat, pentru autovehicule, tractoare agricole sau forestiere si tramvaie.

            Evaluari psihologice a personalului din siguranta transporturilor: manager de transport; conducator auto transport de persoane; conducator auto regim taxi/inchiriere; conducator auto transport de marfa; conducator auto transporturi speciale de marfuri periculoase (ADR); conducator auto transporturi speciale transport agabaritic; conducator auto transporturi speciale transport bancar/valori; instructor de conducere auto; consilier marfuri periculoase (ADR).

 

   PSIHOLOGIA APLICATA IN DOMENIUL SECURITATII NATIONALE - se adreseaza in special angajatorilor care au personal care necesita aviz de port arma, firmelor de paza si protectie sau persoanelor fizice ce doresc sa obtina permisul port arma (vanatori), agenti de paza/securitate inarmati, transport de valori, pentru tir sportiv (amatori si profesionisti), profesori de tir, pentru politistii locali; pentru persoanele fizice detinatoare de arme pentru autoaparare; pentru angajati si administratori ai firmelor care comercializeaza transporta arme si munitii si a celor care executa servicii de montaj si intretinere a sistemelor de paza si alarmare.

 

  ALTE SERVICII PSIHOLOGICE: Realizam la cerere pegatire si evaluare psihologica in vederea stabilirii nivelului psihoaptitudinal al persoanelor care doresc sa se angajeze in diferite institutii, sau sa urmeze o institutie de invatamant militar (Academia Nationala de Informatii, Academia de Politie, diferite academii militare, sau scoli de subofiteri de jandarmi, pompieri, armata, de agenti de politie, etc.), sau civili si care au ca proba eliminatorie, examinarea psihologica. Desfasuram interventii psihologice (consiliere), pentru diferite probleme existentiale (stres, boala, anxietate, depresie, diferite fobii, divort, etc.) si consiliere premaritala.

Desfasuram cursuri si eliberam adeverinte pentru Serviciul de Probatiune la solicitarea persoanelor care urmeaza un astfel de program.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 comentarii3612 vizualizări18 octombrie 2019
rss 2.0
rss 2.0