Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Trucuri pentru a te mentine la greutatea corporala dorita.

Alimentele si bauturile pe care le consumam sunt esentiale in viata noastra cotidiana. Mai ales inainte de inceperea sezonului estival, suntem tentati sa incercam diverse diete pentru a scapa de cateva kilograme in plus. Este important sa intelegem ca alimentatia ar trebui privita din prisma unui proces complex, care implica atat starea noastra psihica si emotionala, educatia, alimentele care sunt disponibile in vecinatatea noastra sau chiar preferintele alimentare ale celorlalte persoane din jurul nostru.   

Este important sa avem in vedere faptul ca orice dieta sau program alimentar pe care il urmam ar trebui sa indeplineasca urmatoarele patru conditii: sa ne permita sa avem o viata sociala activa, fara a ne induce sentimentul de izolare, sa fie suficient de nutritiva pentru toate nevoile organismului nostru, sa aiba gust, aspect si sa contina ingrediente pe care sa le putem integra cu usurinta in obiceiurile noastre. In plus, motivatia si determinarea sunt extrem de importante pentru ca dieta sa fie eficienta si sa isi atinga obiectivul.       

"Pentru cei mai multi dintre noi, sa mentina greutatea dorita nu este atat de usor precum poate parea. Si asta deoarece nu se acorda intotdeauna importanta cuvenita alimentelor consumate si activitatii fizice constante. Desi multi cauta diete minune, cu rezultate in patru zile, produse miracol sau tratamente definitive, o astfel de abordare nu este realista si nici sanatoasa, de aceea putem observa de multe ori ca dupa o astfel de dieta drastica, se vor recupera intr-un timp scurt kilogramele pierdute", a declarat dr. Corina Zugravu, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.  

Trucuri pentru a te mentine la greutatea dorita

Urmeaza mereu un plan alimentar personalizat si adaptat nevoilor tale! Nu intotdeauna este suficienta contorizarea numarului de calorii. Este adevarat, insa, ca exista alimente bogate in calorii care ne pot dauna incercarii de a ne mentine greutatea dorita, daca nu le cunoastem si nu stim in ce combinatii sa le consumam. De aceea, este necesar sa alegem alimente cu un continut caloric redus, dar care sa aiba un aport nutritional bogat. In general, trebuie evitate alimentele care contin mult zahar, grasimi si sare.   

Planifica un meniu saptamanal, astfel nu vei cadea prada tentatiilor si vei cumpara doar ceea ce este necesar. Creeaza-ti un program de luat masa si obiceiuri rezonabile, fara a sari peste mese, fara a manca pe fuga sau a alege optiuni rapide, care desi ofera senzatia de satietate, aceasta este pe termen scurt si nu aduce niciun beneficiu nutritional. Citeste etichetele produselor pe care le cumperi, indeosebi primele ingrediente din lista, deoarece acelea se regasesc in cantitatile cele mai mari. Astfel, daca vei cumpara paine integrala, primul din lista trebuie sa fie faina integrala. Spre exemplu, o solutie eficienta si nutritiva este conceptul de farfurie unica, echilibrata si sanatoasa, in care jumatate reprezinta legume, o parte sunt alimente bogate in proteine (carne, branzeturi, peste, oua), iar ultima parte sunt carbohidrati complecsi (paine sau paste integrale, cartofi).     

Corpul uman contine intre 55 si 70% apa, asadar alege intotdeauna apa ca bautura ideala pentru a te hidrata pe parcursul zilei. Pe langa apa plata, poti alege varianta ei carbogazoasa, ii poti adauga bucati de fructe sau coaja de citrice pentru a-i da o noua aroma. Daca doresti sa alegi o alta optiune, este de mentionat ca Organizatia Mondiala a Sanatatii a subliniat ca rolul principal al bauturilor este, inainte de toate, acela de a hidrata, nu neaparat cel nutritiv. Aceasta nevoie din urma, poate fi suplinita prin alimentatie. Exista, insa, si bauturi care, pe langa rolul de hidratare, pot furniza si nutrienti importanti organismului. Printre aceste bauturi, avand in vedere continutul sau de peste 90% apa, se numara si berea consumata cu moderatie. Daca obisnuiesti sa consumi bere, desi aportul caloric al acestei bauturi este relativ redus (105 kcal intr-un pahar de 250 ml de bere cu 5% alcool si de 50 kcal intr-un pahar de 250 ml de bere fara alcool), acesta se adauga la consumul zilnic si trebuie luat in considerare la contorizarea caloriilor consumate in ziua respectiva. Insa, fie ca vorbim de varianta cu alcool sau fara, berea furnizeaza minerale precum siliciul, vitamina B9 si antioxidanti. Chiar daca poate fi o buna varianta de hidratare, spre exemplu in zilele caniculare, dupa un efort fizic sustinut sau daca ti se face sete, prima alegere ar trebui sa ramana intotdeauna apa, iar apoi, te poti bucura si de un pahar de bere.

"Hidratarea corespunzatoare este esentiala pentru ca activitatea sau efortul fizic sa aiba efecte dorite. Desigur, sursa principala de hidratare este apa, insa trebuie evitat sa resimtim senzatia de sete, acesta fiind deja un semnal de hidratare insuficienta. Se recomanda a se consuma apa inainte, in timpul si dupa activitatea fizica, in cantitati rezonabile. Daca doriti sa consumati si un pahar de bere, fie in varianta cu alcool sau fara, ideal este ca acesta sa fie consumat in timpul mesei", adauga dr. Corina Zugravu, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.   

Urmeaza un plan specific de activitate fizica adaptat nevoilor si stilului tau de viata, deoarece mare parte din consumul energetic se realizeaza in momentul in care muschii sunt activi. O activitate fizica potrivita este aceea care iti face placere, care nu devine o corvoada si nu produce durere, in care efortul este amplificat treptat si pe care sa o realizezi de cel putin cinci ori pe saptamana: mers pe jos, alergat, inot, dans, mers pe bicicleta, tenis, etc. Sedentarismul, pe langa efectele negative asupra sanatatii fizice si mintale, poate duce la irosirea progreselor obtinute anterior. De aceea, este important ca inclusiv la locul de munca sa faci miscare cel putin o data la doua ore: fie o scurta plimbare, ori sa ridici hartia din imprimanta sau sa alegi scarile in locul liftului, ori chiar sa lucrezi la computer din picioare.   

*****

 

Despre Centrul de Studii despre Bere Sanatate si Nutritie

 

Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie este o entitate cu caracter stiintific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina - Aurelia Zugravu, lector universitar in cadrul UMF "Dr. Carol Davila", careia ii revine si calitatea de Presedinte in cadrul Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, dr. Alin Popescu, medic primar in medicina sportiva si consultant in probleme de nutritie, detinand calitatea de Secretar general, si dr. Mihaela Begea, doctor in stiinte ingineresti.

 

Infiintat in luna decembrie a anului 2011 si lansat oficial in data de 7 martie 2012, Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii stiintifice si diseminarea informatiilor in domeniu in randul comunitatii medicale si a publicului larg.

Pentru a contribui activ la promovarea domeniului cercetarii de la noi din tara, Centrul finanteaza anual studii de cercetare in

domeniu, sub forma de burse acordate studentilor, masteranzilor, doctoranzilor sau cadrelor universitare, indiferent de varsta. Toate detaliile privind structura si componenta Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie pot fi gasite la adresa:

www.beresanatatenutritie.ro.

 

 

Pentru mai multe informatii:

Adelina Ionascu

The Public Advisors

Tel: 0753 047 591

E-mail: adelina.ionascu@publicadvisors.ro

 

 

0 comentarii3045 vizualizări26 iunie 2020




rss 2.0
rss 2.0