Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Duminica 31 Mai 2020 - 11388 vizitatori azi
PROFESORUL IOAN SENI IN MIJLOCUL EVENIMENTELOR ISTORICE.

La inceputul acestui an, declarat anul cartii, scriitorul nasaudean, membru in Liga Scriitorilor Filiala Bistrita-Nasaud, cu sediul la Nasaud, prof. IOAN SENI, a revenit cu o noua carte cu caracter istoric, dedicata celor doua evenimente ale anului recent incheiat, respectiv -Centenarul Primului Razboi Mondial si al Marii Uniri.

Volumul are 733 de pagini si este opera Editurii "Ecou Transilvan" din Cluj, editura cu un inalt profersionalism, ce se face tot mai prezenta si in judetul nostru. Cartea lansata de Ziua Culturii la sediul Astrei, este rezultatul unei ample cercetari de ani buni, ce a aparut ca o  binecuvantare, ca un rod bogat si indelungat din activitatea stiintifica a autorului, oglindind  teme bazate pe o evidenta rigoare intelectuala si informare temeinica a iubitorilor de istorie. Autorul, slujitor in ctitoria misionara a  Sfantului Ierarh Andrei Saguna, imbogateste prin cartile sale patrimoniul sagunean, ca un model luminos si inspirator atat pentru generatia actual, cat si pentru cei ce vor urma si vor avea rabdarea sa asculte  povestirile istorice.

Aceasta carte-document cuprinde cinci sectiuni in care domina adevarul istoric, deoarece adevarul ne va elibera, dupa cum spune Biblia, si se cuvine sa-l includem in Cartea de Onoare a neamului spre slujirea sfintelor noastre idealuri.

Universul scriitoricesc al autorului este in jurul semnificatiilor evenimentelor istorice intr-o ordine fireasca, cronologica, care nu inseamna o inregistrare mecanica a evenimentelor, ci investirea acestora cu un sens. Cele cinci capitole coerente sunt trepte ale cunoasterii, introspectii lucide, controlate mereu de dimensiunea cultural-istorica a eului, ajutand cititorii sa-si gaseasca spiritualitatea lor romaneasca, insasi autorul denota ca este in primul rand roman.

Fiecare capitol este un manual de viata, o lume dincolo de lume, unde se poate ajunge doar prin cunoastere si studii ample de cercetare.

In primul capitol se simt restituiri ale memoriei autorului si ale altora, ale trairilor peste care nu se va asterne  niciodata uitarea: oameni, fapte, locuri, acte de vitejie, sacrificii, solidaritate romaneasca, spirit camaraderesc, oameni ai Nasaudului si a Vaii Somesului, inrolati in acte de vitejie in folosul tarii, controverse, realitati, consecinte, estimari, consideratii, cinstiri si ce spun altii despre aceste evenimente istorice cum este presedintele Academiei Romane, Ion Aurel Pop, de la pag. 145, care precizeaza: "Lozinca elitei ardelene din acele vremuri a fost: "Tineti cu poporul ca sa nu rataciti". Prin urmare, conducatorii, desprinsi din popor, se ghidau dupa aspiratiile poporului, le justificau si le sustineau, iar poporul isi urma conducatorii. E un lucru normal si firesc ceea ce astazi nu se intampla. Conducatorul se lupta cu poporul.

In al doilea capitol sunt expuse preliminarii in reusita Marii Uniri, surse documentare, suferintele taranului roman din Ardeal, oameni implicati in reusita Marii Uniri, rolul bisericii, formarea Garzii Nationale in Bistrita-Nasaud, victime, maltratari, crime antiromanesti in Ardeal, scriitorii si presa in procesul Unirii, sustinerea de catre americani a reunificarii  Romaniei cu Moldova etc., crampeie din istoria patriei ce pun in fata timpul dedemult cu cel de azi si situatiile create pe masura acestora.

Rolul major jucat de ASTRA in pregatirea actului Marii Uniri este tratat in capitolul trei, cu aspecte de la fondarea ei din anul 1861, pana in 1918 si din 1990 de cand si-a reluat activitatea prin actiuni alese si bogate in informatii.

Capitolul patru repune in drepturi natiunea si Europa natiunilor, interviu cu prof. univ. dr. Daniel David: De ce este Romania condamnata la inapoiere si saracie?

Capitolul ultim trateaza protestele diasporei, razboiul romano-roman, o radiografie a situatiei de azi a natiunii romane.

Istoricul Ioan Seni, de la un volum la altul, performeaza in cercetare si ne convinge ca este un membru activ al Ligii, surprinzand cu fiecare aparitie editoriala.

 

    Ioan Mititean 

 

0 comentarii4578 vizualizări24 ianuarie 2019
rss 2.0
rss 2.0