Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Sambata 04 Iulie 2020 - 4558 vizitatori azi
REINHUMAREA LUI ANDRESEL IOAN, UCIS DE SECURITATE STALINISTA IN 16 AUGUST 1950.

In ziua de 23 martie 2019, in comuna Bistra din judetul Alba a avut loc ceremonia religioasa de reinhumare a ramasitelor pamantesti ale lui ANDRESEL IOAN, executat prin impuscare de Securitate in 16 august 1950. Mormantul victimei a fost descoperit de arheologii IICCMER in septembrie 2017, in cursul unei actiuni de investigatii arheologice organizate in colaborare cu Parchetul Militar si cu sprijinul Primariei Bistra.

 Ceremonia reinhumarii lui Andresel Ioan a fost pregatita de rudele si urmasii victimei, nepoti si stranepoti. Sicriul cu ramasitele pamantesti a fost depus in biserica ortodoxa Adormirea Maicii Domnului din Bistra, aici avand loc slujba religioasa si parastasul de pomenire, oficiate de cei doi preoti care slujesc la altarul acestui lacas de cult, Ilie George Grecu si Dorel Floca. Dupa incheierea serviciului religios, sicriul cu osemintele victimei, urmat de intreaga asistenta, a fost transportat la cimitirul din comuna unde a fost depus intr-un mormant de familie, alaturi de sotia si fiica sa. La ceremonie au participat urmasii victimei, mai multi localnici si cativa invitati din partea familiei. Printre cei prezenti s-au aflat Ion Dumitrel, presedintele Consiliului Judetean Alba, Traian Gligor, primarul comunei Bistra, Silviu Ponoran, primarul orasului Zlatna, precum si doi parlamentari de Alba, deputatii Florin-Claudiu Roman si Corneliu Olar. IICCMER a fost reprezentat de arheologii Gheorghe Petrov, Paul Scrobota si Gabriel Rustoiu.

 ANDRESEL IOAN s-a nascut in comuna Bistra la data de 28 august 1877, fiind singurul baiat din cei trei copii ai familiei lui Andresel Ioan si Maria. A fost casatorit cu Chira Sofia (1885-1969) si au avut impreuna o singura fata, pe Maria (1904-1982). Familia a avut o stare materiala buna, astfel ca dupa instaurarea regimului comunist autoritatile l-au inclus in categoria chiaburilor.

Dupa cum se cunoaste, in ziua de 4 martie 1949 tabara partizanilor din organizatia anticomunista Frontul Apararii Nationale condusa de maiorul Nicolae Dabija, amenajata la Grosi, un loc situat la circa 10 km nord-est de Bistra, a fost atacata de Securitate iar in urma confruntarii armate au rezultat victime de ambele parti, fiind capturati mai multi prizonieri. Dintre partizanii care au scapat multi au fost prinsi ulterior, fiind apoi condamnati impreuna cu ceilalti la inchisoare sau la moarte. Unii au mai rezistat un timp ca fugari, insa pana la urma si acestia au fost ucisi in diverse imprejurari. In aceasta situatie s-au aflat Nicolae Selagea si Ihut Traian, amandoi originari din satele zonei, care au fost urmariti si pana la urma impuscati, primul in septembrie 1950 si al doilea in august 1952. Cata vreme acestia au fost fugari, au fost ajutati de rude sa supravietuiasca, fiind sustinuti si de unii localnici, considerati drept chiaburi si persoane reactionare. Acestia din urma aveau influenta asupra comunitatii, indemnand oamenii sa-i ajute pe partizani deoarece, cum multi sperau atunci, urma sa izbucneasca razboiul dintre U.R.S.S. si tarile occidentale iar regimul comunist din Romania isi va gasi sfarsitul. Totodata, aceste persoane instigau pe sateni la nesupunere si impotrivire la incercarile autoritatilor de a infiinta la Bistra o Gospodarie Agricola Colectiva.

Dupa campania Securitatii din anul 1949 prin care au fost arestate si condamnate multe persoane din zona care au avut legaturi cu membrii organizatiei Frontul Apararii Nationale, aceasta noua situatie a reprezentat o alta provocare pentru autoritatile regimului. Ca urmare, Securitatea a intreprins masuri dure impotriva tuturor celor care promovau astfel de fapte si idei. In baza instructiunilor primite din partea Directiei Regionale a Securitatii Poporului Cluj si in intelegere cu conducerea Organizatiei Judetene a Partidului Muncitoresc Roman din Turda, Serviciul Judetean a Securitatii Poporului Turda a organizat o actiune represiva de intimidare si constrangere a populatiei din Bistra. In ziua de 14 august 1950, in zona au fost trimise mai multe cadre operative de securitate, care, in colaborare cu personalul Biroului de Securitate Campeni si cu militieni de la Posturile din Bistra si Campeni, au retinut si transportat la sediul Securitatii din Campeni 35 de persoane, acestea fiind rude apropiate ale partizanilor Selagea si Ihut, dar si persoane suspectate ca ar fi acordat sprijin partizanilor. In urma anchetei efectuate s-a constatat ca pentru situatia creata la Bistra se fac vinovati trei chiaburi, si anume Andresel Ioan, Pom Traian si Trifa Iosif, ultimii doi fiind deja retinuti, luandu-se hotararea ca cei trei sa fie executati prin impuscare. Ca urmare, in dimineata zilei de 16 august 1950, Pom Traian si Trifa Iosif au fost adusi de la Campeni la Bistra, de unde au fost transportati pe jos si executati in locuri diferite. Andresel Ioan a fost ridicat de la locuinta sezoniera ce o avea in munte, in zona Dosul Neagului, fiind apoi dus pe jos pana la locul numit Poarta intre Cai unde a fost impuscat. Cadavrele celor trei victime au fost lasate pe locurile de executie, fiind inhumate a doua zi. Pentru saparea gropilor de morminte au fost aduse cu forta rude ale partizanilor Selagea si Ihut, precum si oameni care fusesera anchetati la Campeni, moartea celor trei chiaburi fiind data tuturor ca exemplu. Pe locul mormintelor, rudele victimelor nu au avut voie sa puna cruce sau alte semne de recunoastere.

Investigatiile in cazul crimelor de la Bistra au fost incepute de IICCMER in urma cu cativa ani. Locul mormantului lui Andresel Ioan a fost stabilit cu aproximatie prin confruntari directe cu mai multi martori ce au fost transportati de-a lungul timpului in teren, fiind cautat, verificat si identificat cu precizie de arheologii institutului in cursul unei campanii preliminare de sapaturi desfasurate in 5 septembrie 2017, lucrarile fiind sprijinite de Primaria Bistra. Deshumarea si recuperarea osemintelor s-a facut in zilele de 25-26 septembrie, printr-o actiune desfasurata in colaborare cu Parchetul Militar, sesizat in prealabil de IICCMER, care a deschis un dosar de cercetare penala in cauza acestui omor extrajudiciar. Dupa deshumare, ramasitele victimei au fost transportate la Serviciul de Medicina Legala din cadrul Spitalului Judetean Alba unde s-au efectuat examinarile de specialitate si s-a intocmit raportul medico-legal. Dupa indeplinirea tuturor procedurilor legale, din dispozitia procurorului de caz, osemintele au fost predate familiei pentru a putea fi reinhumate.

 

 

                                                                 *  *  *  *  *

 

Despre IICCMER. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc este o structura guvernamentala infiintata in 2005 si aflata in coordonarea Primului Ministru. Rolul sau rezida, inainte de toate, in gestionarea si analizarea din punct de vedere stiintific a perioadei totalitare si a consecintelor sale. In al doilea rand, IICCMER sprijina crearea si implementarea unor instrumente educationale cu finalitate memoriala, contribuind astfel la articularea contextului in care valorile si drepturile fundamentale sa fie receptate de societatea noastra post-totalitara. Nu in ultimul rand, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva si publica documente referitoare la memoria exilului romanesc.

 

0 comentarii4690 vizualizări26 martie 2019
rss 2.0
rss 2.0