Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sfaturi intelepte Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Hidratarea in perioada iernii, la fel de importanta ca pe timpul verii.

Hidratarea organismului pe timpul iernii este la fel de importanta precum este si pe timp de vara. Exista preconceptia ca deshidratarea organismului este un fenoment specific verii, insa aceasta se poate instala si iarna, iar efectele sale pot fi chiar mai pronuntate in anotimpul rece. De aceea, obiceiurile noastre de hidratare nu trebuie sa sufere modificari odata cu trecerea la un nou sezon.

Aportul de lichide dar si cantitatea pe care o consumam in timpul iernii sunt vitale pentru functionarea corecta a organismului nostru. Exercitiul fizic ne poate deshidrata pe timpul iernii la fel sau chiar mai mult decat vara, din cauza lipsei de umiditate din atmosfera. Pentru cei care fac sport si antrenament fizic in mod regulat, nevoia de hidratare este mai ridicata. Sporturile practicate iarna, precum schiul sau snowboardingul, necesita un efort considerabil, de aceea este nevoie ca aportul de lichide sa fie mai mare. Totodata, iarna avem tendinta sa purtam mai multe straturi de haine atunci cand facem sport, mai ales in aer liber, ceea ce face ca organismul nostru sa depuna mai mult efort pentru a ne racori, transpirand mai mult. Trecerea repetata de la aerul cald din interior la aerul rece de afara si invers reprezinta, de asemenea, un factor de stres pentru corpul nostru iarna.

Nevoia noastra de hidratare nu se schimba in lunile de iarna. Cantitatea totala de lichide pe care trebuie sa le consumam intr-o zi include atat bauturi, dar si alimente. Aproximativ 75-80% din necesarul de apaal organismului uman ar trebui sa provina din lichide, iar restul de 15-20% din fructe si legume, care sunt, de asemenea, bogate in apa. Desi barometrul consumului recomandat este de doi litri de lichide pe zi, majoritatea persoanelor au nevoie de o cantitate mai mare, in functie de inaltime, sex, greutate, starea generala de sanatate, cu precadere acele persoane care practica sport.     

Iarna putem completa cantitatea de apa consumata cu alte bauturi obtinute din ingrediente naturale, ceaiuri, supe, fructe sau legume, care pot asigura organismului nostru necesarul zilnic de lichide pentru o hidratare corespunzatoare.   

"In timpul iernii suntem tentati sa diminuam cantitatea de lichide consumate, insa contrar a ceea ce s-ar putea crede, iarna exista un risc chiar mai mare de deshidratare decat vara. Din categoria bauturilor care pot completa necesarul zilnic de lichide pe timpul iernii se numara si berea fara alcool.Calitatea nutritionala a berii este pastrata indiferent de anotimp, iar vitaminele, fibrele si antioxidantii din bere sunt elemente de care organismul nostru are nevoie si iarna. In plus, in contextul aportului caloric pe care il contine de obicei masa de Craciun a romanilor, este bine sa amintim de continutul extrem de redus in calorii al beriifara alcool, de doar 105 kcal la un pahar de 250 ml",a declarat dr. Corina Zugravu, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie. 

Ceaiul este una dintre bauturile vedeta ale sezonului rece care nu doar ca poate asigura hidratarea de care avem nevoie, dar contribuiesi la intarirea sistemului nostru imunitar, fixeaza mineralele si creste capacitatea de aparare a organismului.

Pe langa aportul de apa, fructele si legumele contin substante nutritive, cum ar fi antioxidanti, vitamine si minerale, care pot intari sistemul imunitar.  

 

Despre Centrul de Studii despre Bere Sanatate si Nutritie

 

Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie este o entitate cu caracter stiintific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina - Aurelia Zugravu, lector universitar in cadrul UMF "Dr. Carol Davila", careia ii revine si calitatea de Presedinte in cadrul Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, dr. Alin Popescu, medic primar in medicina sportiva si consultant in probleme de nutritie, detinand calitatea de Secretar general, si dr. Mihaela Begea, doctor in stiinte ingineresti.

 

Infiintat in luna decembrie a anului 2011 si lansat oficial in data de 7 martie 2012, Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii stiintifice si diseminarea informatiilor in domeniu in randul comunitatii medicale si a publicului larg.

Pentru a contribui activ la promovarea domeniului cercetarii de la noi din tara, Centrul finanteaza anual studii de cercetare in

domeniu, sub forma de burse acordate studentilor, masteranzilor, doctoranzilor sau cadrelor universitare, indiferent de varsta. Toate detaliile privind structura si componenta Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie pot fi gasite la adresa:

www.beresanatatenutritie.ro.

 

 

 

Pentru mai multe informatii:

Adelina Ionascu

The Public Advisors

Tel: 0753 047 591

E-mail: adelina.ionascu@publicadvisors.ro

 

 

0 comentarii11634 vizualizări23 decembrie 2018




rss 2.0
rss 2.0