Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Duminica 20 Septembrie 2020 - 2792 vizitatori azi
MODIFICARI LEGISLATIVE IN DOMENIUL ORDINII SI SIGURANTEI PUBLICE.

La data de 28 octombrie 2019, in Monitorul Oficial al Romaniei, a fost publicata Legea nr. 192 din 2019, pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul ordinii si sigurantei publice. Aceste modificari vor intra in vigoare in 90 de zile de la publicare. Conform acesteia, din ianuarie 2020, conducerea la sediul politiei presupune:

 Ø Situatii:

 Politistul este indreptatit sa conduca o persoana la sediul politiei, atunci cand:

a) nu s-a putut stabili identitatea acesteia ori exista motive verosimile pentru a banui ca identitatea declarata nu este reala sau documentele prezentate nu sunt veridice;

b) din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstantelor ori a bunurilor aflate asupra sa, creeaza motive verosimile pentru a banui ca pregateste sau a comis o fapta ilegala;

c) prin actiunile sale pericliteaza viata, sanatatea sau integritatea corporala, a sa ori a altei persoane, sau ordinea publica;

d) luarea unor masuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publica.

 

  • Ø Garantii:

 Politistul are obligatia de a raporta sefului sau ierarhic despre conducerea persoanei la sediul politiei, in cel mai scurt timp posibil de la momentul sosirii la sediu.

 Persoana este condusa la cea mai apropiata unitate de politie la care se poate realiza identificarea sa, verificarea situatiei de fapt si, dupa caz, luarea masurilor legale.

 Verificarea situatiei de fapt si, dupa caz, luarea masurilor legale fata de persoana condusa la sediul politiei se realizeaza de indata.

 Politistul are obligatia de a permite persoanei sa paraseasca, de indata, sediul politiei dupa finalizarea activitatilor sau a masurile legale care se impun. Se interzice introducerea persoanei aflate in sediul politiei intr-un centru de retinere si arestare preventiva. Aceste dispozitii nu se aplica in cazul in care s-a dispus retinerea ori arestarea preventiva.

 Daca in cadrul verificarilor se constata existenta unor indicii cu privire la savarsirea unei infractiuni, se procedeaza conform normelor de procedura penala.

 

***

 https://bn.politiaromana.ro/ro/comunicate/modificari-legislative-in-domeniul-ordinii-si-sigurantei-publice

 

 

0 comentarii2338 vizualizări07 noiembrie 2019
rss 2.0
rss 2.0