Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Joi 16 Iulie 2020 - 19736 vizitatori azi
"CAFENEAUA PREVENIRII"!

Dezbaterile organizate in medii mai putin formale reprezinta modalitati prin care politistii incearca sa le explice tinerilor de ce alegerile pe care le fac in viata de zi cu zi pot sa fie extrem de importante pentru ei, pentru viitorul lor.

 Beneficiile unor astfel de activitati interactive sunt evidente pentru ambele parti: politistii pot afla punctul de vedere al tinerilor pe subiecte de interes pentru ei si pot raspunde punctual unor intrebari venite din partea acestora. Tinerii au ocazia sa discute intr-un mediu relaxat, mai putin scolastic cu reprezentantii legii, sa interactioneze cu acestia. Cafeneaua publica este o metoda de dialog activ, schimb de idei, pareri, solutii, dar in acelasi timp este si o foarte buna modalitate de consultare si de participare la luarea deciziilor.

 Scopul unor astfel de activitati este acela de identificare a celor mai bune solutii pe un anumit subiect, cum ar fi  rolul anturajului in luarea deciziilor, costurile si consecintele unor alegeri nepotrivite, raspunderea penala a minorilor, violenta in general si bullyingul in mod special, siguranta in mediul on-line sau in viata reala.

 In luna noiembrie a.c., politistii de prevenire si proximitate s-au intalnit cu elevi din liceele municipiului Bistrita, dar si din mediul rural, cu care au discutat despre "ce inseamna sa fii cool" altfel decat adoptand comportamente sau atitudini negative, au vizionat materiale informative pe tema consumului de alcool, tutun sau droguri, despre traficul de persoane. Una dintre activitatile de acest fel a avut in prim-plan o politista de proximitate - agent Anca Ciorean, care are in responsabilitate Liceul cu Program Sportiv Bistrita. Elevii din clasa a IX-a au aflat de la colega noastra ce rol are politistul de proximitate in raport cu scoala, cum se pot proteja impotriva furturilor intre colegi, cum sa isi gestioneze conturile pe retelele de socializare, care sunt consecintele absenteismului scolar sau care sunt limitele raspunderii penale a minorilor. Sfaturile ei au fost receptionate de auditoriu intr-un mod mai aparte, intr-o atmosfera pozitiva, deoarece Anca este la randul ei fosta eleva a Liceului cu Program Sportiv Bistrita.

 In mediul rural, "Cafeneaua Prevenirii" s-a materializat printr-o activitate cu tema prevenirii disparitiilor de minori si a traficului de persoane, dedicata elevilor Liceului Teoretic "Solomon Halita" din Sangeorz-Bai. Dupa detalierea unor aspecte pe temele mentionate de catre ofiterul de prevenire si vizionarea unui film despre traficul de persoane, elevii au stabilit care sunt regulile de avut in vederea pentru a nu ajunge in astfel de situatii de victimizare. Pana la finalul anului scolar politistii au in vedere organizarea si a altor editii "Cafeneaua Prevenirii" dedicate liceenilor din judet.

0 comentarii1890 vizualizări09 noiembrie 2019




rss 2.0
rss 2.0