Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Diaspora Sambata 20 Aprilie 2024 - 14587
CALATORI PE MUNTELE REINIER.

Grupul de romani, care timp de doua saptamani a strabatut cararile americane, a ajuns pe Muntele Reinier, ce sta de straja statului Washinton, ca o icoana pe orizont, ce urca la 14.410 m deasupra malului marii. Este un vulcan activ, cel mai glaciat varf din S.U.A, ce a dat nastere la cinci rauri majore.

La poale am poposit in luncile de flori salbatice subalpine si in padurea milenara ce acopera pantele inferioare ale Muntelui Reinier. Pe drumul de munte asfaltat, cu doua benzi, te asteapta o viata de descoperire, te incanta florile mici de padure in zeci de culori, pana la luxuriantele  pajisti subalpine.

Peste tot se observa proiecte de voluntariat de la mentinerea traseelor, protejarea pajistilor sau cercetarea pasarilor si animalelor protejate de lege precum: bufnitele, capra de munte, marmota sau elanul, acel animal rumegator din familia cervidelor. Numele i l-a dat exploratorul englez GEORGE VANCOUVER in onoarea prietenului sau contraamiralul PETER RAINIER. 

Se afla pe locul al treilea dintre cele 128 de varfuri de munte ultra-proeminente ale Statelor Unite si este imprejmuit de vestitul Parc National Mount Rainier, infiintat la 2 martie 1899, ca al cincilea parc national din Statele Unite,  pe o suprafata de 366,3 Km patrati. Aici tot ce-ti ofera natura e bine primit, omul nu are nici o interventie numai in cazul cand un cedru  doborat de vant impiedica circulatia.

La intrarea in parc, platesti o taxa  si primesti pentru informare si documentare pliante cu harti, descrierea zonei, a faunei si florei, locuri de cazare, cat si indemnuri ca turistii sa se pastreze in siguranta. Toate ne-au fost traduse de nepoatele noastre Calina din Redmond si Lorena din Cluj. Turistii care doresc sa ajunga la ghetari singuri sau in grup sunt inregistrati spre a putea primi ajutorul cuvenit in caz de primejdie.

Cu  cele trei masini conduse de Nicu, ghidul nostru, de Vasile din Sebes-Alba si Livia din Tara Nasaudului, am ajuns pe platoul de sub poale, am cautat locuri de parcare si ne-am apropiat de poteca de urcare unde te intampina un panou mare cu informatii si sfaturi, pe care se afla poze cu americani cu saci in spate, de ciment si nisip, care pe baza de voluntariat au asfaltat poteca spre stratul de zapada. Cine doreste sa se bulgareasca in miez de vara, poate urca cu incredere, dar cu conditia sa respecte indicatiile de pe panou. Urci pe poteca serpuita ca pe un trotuar din oras si din loc in loc te intampina animale, ce locuiesc in cartierele montane. Nu se sperie, te privesc si isi continua drumul. Nimeni nu rupe flori, nimeni nu calca iarba. M-am asezat putin pe iarba de pe marginea bordurii si dupa cateva secunde a venit o doamna inalta, intr-un costum si cascheta verzuie si mi-a facut semn sa ma ridic spunand: ridica-te, iarba aceea trebuie sa creasca, mergi mai sus cu cativa metri, unde o sa gasesti scaune pentru odihna si mese. Asa a fost. La cativa metri, la umbra unui brad am gasit scaune si mese pentru odihna si pentru a scoate din rucsac painea, slanina si ceapa.

Turistii sunt atrasi de fauna salbatica a parcului, de cascadele, lacurile si in special de numerosii ghetari ce au atras peste 90 de milioane de vizitatori in cei peste 100 de ani de la crearea parcului. In fiecare an, peste doua  milioane de oameni  viziteaza Parcul National Mount Rainier, spre a vedea privelisti dramatice ale vulcanului situat la aproximativ 87 km distanta de orasul Seattle, un vulcan activ considerat unul dintre cei mai periculosi vulcani din lume, acoperit in mare parte de ghetari. O eruptie a vulcanului este posibila in orice moment provocand pierderi masive, distrugand totul in cale, amenintand intreaga vale a raului Puyallup, cu aproximativ 80.000 de oameni si casele lor. Ar fi o catastrofa de la Vancouver, Columbia Britanica, Canada, pana la San Francisco, daca ar incepe activitatea eruptiva. Culmea este acoperita de doua cratere vulcanice cu diametrul de 300 m.

Cea mai recenta eruptie s-a inregistrat intre anii 1820 si 1854 , dar multi martori oculari au raportat activitatea eruptiva si in anii 1858, 1870, 1879, 1882 si 1894, fiind unul dintre cei 16 vulcani cu cea mai mare probabilitate de a provoca mari pierderi de vieti si proprietati, bineinteles daca ar reincepe activitatea eruptiva. Fereasca Bunul Dumnezeu!
Primul european care a calcat muntele a fost capitanul George Vancouver la inceputul lunii mai 1792, iar in 1833 dr. William Fraser Tolmic a explorat zona in cautarea plantelor medicinale, iar prima ascensiune feminina a fost facuta in 1890 de Fay Fuller insotita de Von Trump si alti trei coechipieri.

Vulcanul este  format din andezit si detine cea  mai mare retea de pesteri de ghetari vulcanici din lume, cu 26 ghetari majori si 93 km patrati campuri de zapada si ghetari permanenti.

Nicio calatorie in statul Washington, nu este completa fara urcarea pe Reinier si plimbarea prin paduri vechi de peste 1000 de ani, cu cedru rosu de vest si  galben de Alaska, brad douglas si hemlock, argint pacific sau pinul alb vestic, la care adaugam cele 65 specii de mamifere, 5 reptile, 182 de pasari, 14 pesti autohtoni, 14 amfibieni si o nenumarata cantitate de nevertebrate.

 Asa arata muntele Reinier pe timbre si vederi, cu palaria sa alba, pe care niciodata nu o da jos si putand fi vazuta de la mare distanta in toate anotimpurile.  


Ioan Mititean

0 comentarii12208 vizualizări01 septembrie 2019




rss 2.0
rss 2.0