Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patriotism Sambata 04 Iulie 2020 - 4630 vizitatori azi
ASTRA NASAUDEANA, O REVISTA CU TEMATICA VARIATA.

Revista izvorata din discutiile celor patru astristi Mircea Darosi, Ioan Mititean, Rodica Darosi si Ioan Seni, in acceleratul de Iasi, mergand in capitala Moldovei la o actiune culturala, acum sase ani. Am abordat probleme constructive in scopul promovarii vietii culturale in Tara Nasaudului printr-o revista de interes general, cu o tematica cat mai variata. S-au lansat propuneri, idei, responsabilitati, perspective si s-a conceput in glasul rotilor de tren rubricile revistei si un memoriu catre  Consiliul Judetean, respectiv Biblioteca Judeteana, pentru sprijin financiar. Fiecare dintre cei patru ne-am luat cate-o raspundere. Am stabilit colaboratorii si chiar Consiliul de redactie, orientandu-ne si spre o editura convenabila. Discutiile s-au continuat si la intoarcere, aparand elemente noi. Ajunsi la Nasaud am actionat conform hotararilor din tren. Ne-am indeplinit atributiile si iata ca revista astrista NASCUTA IN TREN a ajuns la nr.12.

Revista a aparut ca un simbol al adunarii anuale din data de 9 februarie 2019, a intampinat oaspetii din Despartamant si din tara, aflandu-se in mapa fiecarui participant, ca un reper de gandire si comportament uman, scrisa cu entuziasm binemasurat, cu materiale pline de semnificatii bogate.

Acest numar este dedicat maretului eveniment istoric al anului recent incheiat, scurte evocari despre oameni si fapte, despre marea lor daruire pentru neam si tara, articole semnate de  Mircea Darosi, Menut Maximinian, acad. Ioan-Aurel Pop, Ieronim Ureche, Ioan Popa, Andrei Moldovan si Maria Cioica, carturari care  scriu cu staruinta si acribie despre continuitatea  activitatii de ilustrare a identitatii noastre si promovarea valorilor culturale.

De la pagina 46, ne alaturam celor ce calatoresc printre stele, oameni de aleasa cultura ce au daruit scolii si culturii romanesti atat o valoroasa opera vie, prin activitatea lor pe acest pamant, cat si prin contributii stiintifice de referinta, cum sunt: Gheorghe Traian Dascal, Silvia Pop, Macedon Ilovan si Titus Carbune. Dumnezeu sa-i aiba in pace!

Masura prestigiului astrist este data de calitatea activitatilor stiintifice si culturale, asa cum arata Floarea Ples in paginile de inceput,  prezentand Cercul Astra-oras, ca un cerc pilot a Despartamantului, dar si un cerc exemplar pe plan national: simpozioane, mese rotunde, medalioane, expozitii de arta si vernisarea lor, lansari de carte, conferinte, intalniri cu scriitori, oameni de stiinta, cu editori,  cat si schimburi de experiente cu alte  cercuri cum sunt: Romuli, Salva, Rebrisoara, Ilva Mare, cat si cu alte cercuri dinafara Despartamantului: Dej, Beclean, Soncuta Mare, Reghin, Tg. Lapus etc. In desfasurarea acestor actiuni educative, Astra are un partener de suflet prin cei 25 de scriitori, membri in Liga Scriitorilor-Filiala Bistrita-Nasaud, printr-un parteneriat de credinta si devotament.

La rubrica "Cronica literara" isi exprima gandurile si argumentele iubitori ai scrisului, ce subliniaza deschiderea culturala prin carti, prin acel izvor de apa vie ce ne imbie sa-l sorbim cu puterea sufletului si sa-l facem sa rodeasca in inimile celor ce ne vor urma, cum sunt cronicele semnate de Menut Maximinian, Dan Popescu, Mircea Darosi, Iuliu Morariu, Lucretia Mititean, Iacob Naros, Icu Craciun, Paraschiva Carbunar, Ioan Mititean, Dorin Cremene, Zorin Diaconescu, scriitori de actiune si ganditori profunzi.

De la pagina 76 putem citi despre diferite evenimente culturale de pe Valea Bargaului, "Cuibul visurilor", Nasaud sau podurile de lemn a lui Nechita Bumbu din Nepos, proiecte ale demnitatii umane ce ni se deschid ca un ritual.

In atelierul liric de la pagina 83, ii gasim pe: Alexandru Bar, Grigore Guzu, Ariadna Cristina Maximiuc, Rodica Fercana, George Echim, Maria Sangeorzan, Nicolae Pralea, Radu Sarbu, Ioan Mititean, Ioan Cordovan, scriitori cu putere de gandire si interpretare.

Tabara "Acasa la noi", o modalitate de intarire a relatiilor romani-romani, care an de an este gazduita in judetul nostru si intregeste simtamintele de Unire. Revista Astrei si a scriitorilor nasaudeni este o calatorie in universul culturii si intelepciunii.

 

                  Ioan Mititean

 

0 comentarii4641 vizualizări16 februarie 2019
rss 2.0
rss 2.0