Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Colectii Joi 25 Aprilie 2024 - 14587
Expozitii Filatelice, deschise la Bistrita si la Nasaud, dedicata bardului de la Hordou.

In programul atat de vast si variat dedicat comemorarii poetului de la Hordou, si-a facut loc si Societatea Filatelica Bistriteana, coordonata de inimosul filatelist Mircea Calu, omul ce-si da singur de lucru si pe baza de voluntariat ridica prestanta societatii, promovand valori istorice, culturale si morale ale poporului roman prin intermediul marcilor postale.

    Filatelistii bistriteni sprijiniti de factorii de decizie judeteni slujesc de ani buni istoria, stiinta, cultura si sportul si isi improspateaza permanent procesul de informare si documentare ca si principiul vaselor  comunicante, demonstrand ca  filatelia are si la noi o traditie in munca de organizare si in campul cercetarii socio-culturale. Nu este o joaca, ci un laborator de cercetare. Dovada este Expozitia Filatelica, o confruntare a filatelistilor, deschisa la Bistrita si la Nasaud, dedicata de data aceasta  bardului de la Hordou. Au trimis exponate atat filatelisti din tara cat si din alte tari, care au deosebit respect pentru creatorii nostri de frumos, pentru satul ardelean si cultura poporului roman. Oameni cu o forta morala neobisnuita  ce stiu sa pretuiasca valorile neamului si demnitatea.

     La Muzeul Graniceresc din Nasaud a avut loc luni o confruntare a filatelistilor purtati de valori, comutati la informatii  avand ca temelie literatura romana si poetul comemorat, care  prin versurile sale a creat adevarate pagini de colectie ale neamului romanesc. Sunt expuse pe panouri timbre, carti postale, vederi  cu portretele poetului, imagini din satul natal si multe exponate  de la centanarul nasterii poetului, unul dintre autorii clasici ai tezaurului literar romanesc ale carui poeme alcatuiesc o monografie epico-lirica a satului romanesc. Alaturi de portretul poetului in diferite ipostaze sunt reproduse si versuri din opera sa   ca de exemplu "Lupta vietii, "Poetul" etc. un imbold spre lectura prin verba stilistica si problematica  cu informatii mereu surprinzatoare.

    Expozitia Filatelica Filex Transsilvanica editia XXII are o paleta larga de exponate axate pe tematica cosbuceana,  are un caracter de concurs. Un juriu competent  compus din  Viorel  Nicolau din Piatra Neamt - presedinte si membrii Mihai Ceuca din Bacau si bistritenii Bogdan Butnariu si Ion Stancu au acordat premii, diplome si plachete, apreciind frumosul din opera semenilor lor. O noua lectie de literatura a avut loc la muzeul nasaudean, cu participarea unui numar mare de vizitatori, in majoritate elevi de liceu  indrumati de profesoara Vaida de la Colegiul "George Cosbuc", un dascal cu pasiuni culturale marcata de ganduri creative in favoarea culturii si a elevilor pe care-i conduce. Oameni solidari cu actiunea culturala a filatelistilor, generand spirite de respect si apreciere au dovedit vorbitorii Ioan Mititean, Valer Petrehus, Lucretia Mititean,Floarea Ples si viceprimarul orasului Dorin Vlasin.

    Iata un model de cultura prin filatelie.

 

Ioan Mititean.

0 comentarii14224 vizualizări21 septembrie 2016




rss 2.0
rss 2.0