Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 29 Martie 2024 - 14587
"Minoritati din Romania - expozitie de costume traditionale".

"Daca arta noastra populara nu se bucura inca de consideratia ce i se cuvine, cauza este desigur ca nu o cunoastem in deajuns. In genere produsele taranesti ajung la cunostinta noastra prin alterarea banala a targovetilor sau, in cazul cel mai bun, prin exemplarele ei cele mai comune. Arta adevarat populara, neprefacuta ... trebuie cautata prin regiunile mai adapostite, prin colturile mai ferite de pretinsa civilizatie ... Acolo numai ea si-a pastrat individualitatea si naivitatea ei. Acestea ii dau de altfel farmecul ei particular, cu toate formele adesea rudimentare in cari e imbracata. Oricum ar fi ele insa, aceste manifestari trebuie sa ne intereseze; daca nu din punct de vedere al frumusetii lor, care neaparat ca nu se intalneste la toate, dar desigur prin caracterul lor. Caci in aceste produse ale mainei taranului se reflecteaza o parte din sufletul lui. Un refren de doina, o ie inflorita... ne desvalue in toata sinceritatea inima poporului. Prin ele ajungem sa-l cunoastem mai bine si sa-l iubim mai degraba decat prin frazeologia uneori prea inflacarata, alteori prea pesimista, ce de atata vreme ni se serveste asupra taranului roman".

Al. Tzigara-Samurcas

... si ce motiv mai bun de a redescoperi arta traditionala romaneasca decat un nou vernisaj la care va invitam sa participati, duminica, 15 septembrie 2019, de la ora 17.00, eveniment organizat pentru a marca Zilele Europene ale Patrimoniului. Sectia de Etnografie a Muzeului Bistrita prezinta publicului bistritean expozitia "Minoritati din Romania - expozitie de costume traditionale", un eveniment organizat in colaborare cu Asociatia Culturala "Pictor Octavian Smigelschi" din Sibiu si Muzeul National Brukenthal din Sibiu.

In cadrul expozitiei sunt prezentate 25 de costume traditionale provenite din colectia lui Emilian Madosa. Profesor universitar, pasionat de folclor, Emilian Madosa revine la Bistrita pentru a prezenta publicului minunatele piese de colectie provenite din diverse zone etnografice romanesti. La baza colectiei domniei sale stau piesele mostenite din familie, de la parinti, bunici si rude apropiate din localitatea Julita, judetul Arad. Fascinat de varietatea portului traditional din zona aradeana, Emilian Madosa a pornit la drum adunand piese specifice satelor din imprejurimi. Treptat, colectionarul si-a indreptat atentia spre Banat si mai apoi spre alte zone etnografice din tara reusind sa cuprinda in colectia sa aproximativ 3000 de piese reprezentative pentru costumul traditional si textilele de interior.

Va invitam, asadar, alaturi de noi pentru a va bucura sufletul si a descoperi noi comori din lada de zestre a spatiului romanesc .

Lansate in anul 1985, Zilele Europene ale Patrimoniului au fost organizate incepand cu anul 1999, ca initiativa comuna a Comisiei Europene si a Consiliului Europei. Cele 50 de tari semnatare ale Conventiei culturale europene, printre care si Romania, iau parte la aceasta manifestare facilitand accesul la comorile culturale detinute in patrimoniu si aducand in prim-plan mestesuguri, traditii si arta locala, in scopul promovarii si intelegerii reciproce intre cetatenii europeni.
   In Romania, Zilele Europene ale Patrimoniului, se afla la cea de-a XX-a editie, fiind organizate sub egida Ministerului Culturii si Identitatii Nationale.

     Va asteptam cu drag!

 

Manager,

Alexandru Gavrilas

0 comentarii3115 vizualizări12 septembrie 2019




rss 2.0
rss 2.0