Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Joi 16 Iulie 2020 - 20742 vizitatori azi
POVESTILE LUI BILTAG .

Coborator de pe Scrada, Valea Gersei-Rebrisoara, Mihai Biltag se inscrie in panoplia literara cu noi carti prin care formuleaza fructul meditatiilor sale, contactul sau cu lumea. Ne ofera rara ocazie de a urmari un om stabilit pe Valea Birgaului, membru in Liga Scriitorilor Romani, ce cucereste spiritele prin verva si dialectica-i "demoniaca", cu povestiri incarcate de afectivitate, un monolog confesiv adresat nu atat unei fiinte, ci mai ales unei instante interioare.  

La Editura Solon din Bistrita a scos recent, o trilogie, o lucrare complexa, bine structurata si documentata, impartita in trei volume: "Gloria focului", "Foc mocnit" si "Botezul Focului", fiecare cuprinzand evenimente si fapte diferite, un roman a vietii sale, lovind in lumea vicleana, inselatoare, intamplari din sfera sa de activitate, de om al legii, care nu le poate pastra doar pentru el, fiind vorba de povestiri reale, scrise cu haz, ce-ti incalzesc sufletul, povestiri adevarate, amuzante, triste, hazlii, pe care le-a trait ca om al ordinii publice ce a aparat dreptatea si legea.

Trilogia de fata, trateaza etapele activitatii sale de  aparator al legii, de om cu constiinta  si dorinta lucrului bine facut, cu umorul sau fin, ironic si autoironic, cu curiozitati si surprize puse la unison cu ritmul vremii, ca o oglinda a unor vremuri apuse.

Trilogia lui Biltag reda intamplari, sensuri, probleme fel de fel din munca cu omul, cu actiuni dure, in care a trebuit sa-si asume responsabilitati de nebanuit, o scoala in care a invatat sa traiasca si sa gandeasca pe linia destinelor satului romanesc.

Din Trilogia de fata si din celelalte doua carti aparute in anii trecuti, autorul dovedeste a fi un spirit vioi, scanteietor, un caracter puternic, curajos si hotarat, implinind tot ce-si pune in minte, patrunzator care dispretuieste situatiile comode, iubeste lupta pentru nou, pentru pastrarea  traditiilor strabune prin muzeul satesc de la Josenii Birgaului ce-l coordoneaza cu placere si pasiune, fiind de fapt propria lui creatie. Amintirea pentru subofiterul de ieri este intotdeauna un loc minunat de intalnire pentru insomniile batranetii.

Mesajele scrise pe coperta de catre ziaristul Adrian Manarca sunt alte dovezi ca Mihai Biltag este un cronicar convins:

 "Adevarurile iesite din pana autorului, caracterizarile, trasaturile de caracter ale celor ce populeaza si dau viata cartii, dovedesc finetea autorului, tenacitatea cu care acesta a insistat pe tipologia celor care au fost aproape sau a celor cu care a lucrat intr-o viata de om, ce nu s-a sfiit vreo clipa sa recunoasca faptul ca a proveni de la sat, poate fi o mandrie autentica mai ales cand stii sa te comporti astfel incat cei din preajma sa te priveasca cu respect si cu tot atata admiratie"

 

 

  Ioan Mititean 

 

  

0 comentarii1925 vizualizări13 noiembrie 2019
rss 2.0
rss 2.0