Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
NIMIC FARA DUMNEZEU.

E foarte bine fixat titlul expozitiei de pictura de la Muzeul graniceresc din Nasaud, a doi  artisti nasaudeni, Lucian Bichigean si Ioan Nistor, convinsi ca talentul si pasiunea au la baza munca si binecuvantarea celui de Sus, dovada ca nici intr-o actiune nu suntem singuri, suntem mereu sub paza Domnului, care a invins moartea pentru rascumpararea noastra: "Vedeti mainile mele si picioarele mele, ca Eu insumi sunt." (Luca 24, 39)

Cei doi artisti, nasaudeni din tata-n fiu, si-au unit gandurile si au stat umar la umar, marti,  4 februarie 2020, incepand cu ora 13, in fata unui public pasionat pentru arta, elevi de la Liceul Pedagogic, astristi, scriitori,membri ai Societatii Culturale "Virgil Sotropa", prieteni si buni colaboratori a expozantilor, care au cugetat la tot ce au facut pana acum si tot ce pot lasa mai departe pentru generatiile ce vor urma, dovedind prin lucrarile expuse sinceritatea si consecventa in primul rand cu ei insisi, marturisind putere de caracter si vointa de a sluji frumosul prin arta, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, deoarece nimic nu ne poate mangaia si bucura mai mult decat sa fim alaturi de El.

Artistii de azi isi au propriul drum spre  Emaus, fiindca pe aceasta cale se trece de la ceea ce este trecator si omenesc catre ceea ce este etern.

Frontul cuvintelor celor doi, vin in completarea penelului cu incursiuni in lumea artei, cu dorinta de a reuni oameni redati artistic printr-o scurta, dar temeinica tusa de penel.

Cuvantul de inceput a revenit prof. dr. Lucian Vaida, directorul institutiei, ca o acumulare de energie pozitiva, admirand peisajele din natura si locasurile de inchinaciune ce capata personalitate aparte in conceptia recognoscibila a oamenilor zilei: NISTOR si BICHIGEAN, ce izbucnesc in lumina vibranta a naturii si a constructiilor ideatice, menite sa sublinieze idei, concepte, observatii.      

Expozantilor le place comunicarea cu  vizitatorii, dovada fiind interventiile preotului din Lusca, Crin Theodorescu si a doamnei Lucretia Mititean, care si-au expus pe larg impresiile despre activitatea si opera pictorilor nasaudeni cu o suita de vise  suprapuse, care te obliga parca sa ii cauti chiar si atunci cand ai impresia ca i-ai descoperit deja si ca ii cunosti suficient de bine. Ei insisi fiind in cautare de sine, proiectandu-se mereu in spatiul unei lumi imaginare si intr-un amplu scenariu al posibilului.

Arta imaginii este de fapt o problema de geometrie, avand limita celor patru laturi si raportul dintre ele. Asadar, pictura e matematica: volume, reguli, care te indeamna sa te inscrii in ele insa cu proiectele din mintea ta. Cu pictura suntem ca la tabla de sah, are reguli, are laturi are patrate, are fel de fel de campuri. Se spune ca americanii au gasit taina imbogatirii. Cum?

Munca! Asa este si cu pictura. Munca este taina frumosului, iar cei doi carturari din orasul academicienilor ne-au impresionat prin  munca asidua, amploare si culoare, sub lumina blanda a lunii sau razele puternice ale soarelui.

Am petrecut ca de obicei, la Muzeul Graniceresc, doua ore de relaxare si desfatare spiritual. Felicitam pictorii, salariatii muzeului si vizitatorii care ne-au creat o lume de poveste, pretuire, devotament si gratitudine  ce vegheaza si promoveaza stiinta educatiei permanente.

 

 

         Lucretia si Ioan Mititean 

0 comentarii3402 vizualizări06 februarie 2020




rss 2.0
rss 2.0