Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Sambata 04 Iulie 2020 - 5904 vizitatori azi
ZIUA ALIMENTATIEI SARBATORITA DE SCOALA SANITARA POSTLICEALA "CAROL DAVILA".

Ziua Mondiala a Alimentatiei, declarata pe 16 octombrie de catre Adunarea Generala a ONU, a fost marcata de Scoala Sanitara Postliceala "Carol Davila" Bistrita,  cu un eveniment ce isi propune sa atraga atentia asupra importantei alimentatiei sanatoase, dar si a cauzelor risipei alimentare.

Conform unui studiu Eurostat, Romania este in topul primelor 10 tari la nivel european atunci cand vine vorba de risipa alimentara. Cu toate ca indeplinesc conditiile de consum, peste 6.000 de tone de alimente ajung in fiecare zi la gunoi, conform aceluiasi studiu.

Reducerea risipei alimentare si promovarea unei alimentatii sanatoase se realizeaza prin actiuni zilnice, concrete si prin educatie alimentara. De aceea, astazi, peste 100 de elevi, din cadrul Scolii Sanitare Postliceale "Carol Davila", alaturi de cadrele didactice, au luat parte la un atelier interactiv in care invitatii au explicat cum o serie de retete sanatoase pot fi realizate chiar cu fructele si legumele ocolite adesea de catre membrii familiei. Ceea ce de multe ori ajunge sa fie aruncat chiar inainte de vreme, poate deveni de fapt ingredientul-vedeta al unei retete de succes.

Aniversarea este, an de an, un prilej pentru a discuta despre eforturile ce trebuie depuse in lupta impotriva foametei, malnutritiei si saraciei.

A devenit deja o traditie, ajunsa la cea de-a  8 - a editie ca Scoala Sanitara Postliceala "Carol Davila" sa sarbatoreasca "Ziua Mondiala a Alimentatiei ". In acest an scolar au participat atat cadre didactice cat si elevi de la postliceala de la "Liceul Teoretic Sanitar Bistrita", specializarea  Asistent Medical Generalist. In cadrul acestei activitati au pregatit si prezentat lucrari despre alimentatie atat elevii de la specializarea Asistent Medical Generalist si Asistent Medical de Farmacie. Elevii de la specializarea Asistent Medical de Farmacie au fost atent pregatiti si indrumati de prof. Anghelina Lucretia, sef de catedra.

Actiunea s-a desfasurat in sala de spectacole a Casei de Cultura a Sindicatelor, care a devenit neincapatoare pentru numarul mare de elevi prezenti. Cu ajutorul lor sala a fost decorata cu obiecte traditionale, aduse de elevi de pe toate vaile judetului iar elevii la randul lor au venit imbracati in straie populare specifice zonei de provenienta. Pentru decor s-au folosit cergi, cuverturi tesute manual, stergare traditionale cusute sau tesute manual, merindare pe cosurile cu legume si fructe de toamna, covata mare si mica, blide de lut pictate traditional, paretare, presuri si tot ceea ce se gaseste intr-o casa in stil taranesc. Gospodinele au scos din camara borcanele cu dulceata, zacusca si muraturi pentru a intregi decorul de toamna.

 

Temele prezentate in cadrul acestei activitati au fost urmatoarele:

"ALIMENTATIA SI EXCESUL GRASIMILOR IN ORGANISM"

Prezentatori: Ceuca (Marinescu) Florina, Reizner Adrian

 

"IMPORTANTA FIBRELOR IN ALIMENTATIE"

Prezentatori: Turcu Tudor,  Gita Antonia, Ordace Iulia

         

"ALIMENTATIA SANATOASA"

Prezentatori:Macra (Lup) Viorelia, Sulumete Casandra, Iujan Nicoleta Diana

 

"BOLILE CAUZATE DE ALIMENTATIA NESANATOASA"

Prezentatori: Sima Daniela Benedict, Marica Anastasia Andrada

 

"ISTORIC DESPRE ZIUA MONDIALA A SANATATII"

Prezentatori: Mehelean - Pop (Tinis) Alina Persida, Rus (Sangeorzan) Marinela, Andrei    (Simionca) Dana, Rus Loredana Anita, Pintea Iulia

 

"DIABETUL SI ALIMENTATIA"

Prezentatori: Manecan (Cincia) Daniela - Ramona, Baci (Trifan) Adina, Rusan    Ionuta, Deacu (Luca) Octavia, Macai (Molodvan ) Carmen

 

" VITAMINE PENTRU O VIATA ACTIVA"

Prezentatori: Uifelean Andreea, Nicoara Daniela

 

"MANCAREA SANATOASA VERSUS MANCAREA NESENATOASA"

Prezentatori: Soficinianu (Popa) Laura, Pop Abigail

 

" FITOTERAPIA SI DIABETUL"

Prezentatori: Prof. Ladar Claudia, Prof. Moraru Dana

 

" PROMOVAM UN STIL DE VIATA SANATOS!"

Prezentatori: Oprea Luciana, Leuca Lorena Adelina, Molodvan Alex Cristian, Prof. coordonator Sot Sabina.

 

Amfitrionii evenimentului au fost  directorul Scolii Sanitare Postliceale "Carol Davila" Catcauan Alexandru, care a tinut un cuvant de deschidere, urmat de prof. dr. Muscan Carmen Maria si profesor Iliesiu Darius Emilian. Evenimentul a fost coordonat, la fel ca pe parcursul celor 8 editii de prof. Runcan - Pop Maria.

 

Prof. coordonator

Runcan - Pop Maria

0 comentarii2947 vizualizări22 octombrie 2019
rss 2.0
rss 2.0