Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Invatamant-Educatie Sambata 20 Aprilie 2024 - 14587
Eminescu - gand cu gand.

Biblioteca Judeteana Bistrita-Nasaud, Revista Miscarea literara si Palatul Copiilor Bistrita, alaturi de scriitori bistriteni si colegi ai micilor eminescieni implicati,au adus un semn de pretuire Poetului Mihai Eminescu, de Ziua Culturii Romane, de Ziua lui.

            Totuls-a cristalizat mai clar anii trecuti, cand s-a pus baza proiectului "Prietenii lui Eminescu", la initiativa scriitorul Mircea Gelu Buta.Din aceeasi dorinta de a omagia un geniu, am cules minut cu minut, in data de 15 ianuarie, cand poetul "a implinit" 170 de ani, sii-am daruit "o floare de vers" cum spunea Ana Ciobanu.

            Activitatea a debutat printr-o vizita la bustul Poetului din Piata care-i poarta numele, unde i-am prins de soclu simbolul Soarelui, s-au depus coroane si jerbe de flori, am aprins candele. Poetul Gheorghe Mizgan a citit un poem special creat pentru Eminescu, iarElena Ciotmonda i-a schitat un reusit portret. Emotionant a fost si faptul ca veneau trecatori cu flori.

            In semn de recunostinta, i-am citit dedicatii si am ascultat "Sara pe deal", integral, recitata de bunicul Iuliei Rebrean, domnul Vasile Ioan Zagrean. Iar, datorita Prietenului nostru mai mare, dar si a prezentei scriitorilor David Dorian, Alexandru Cristian Milos, Gheorghe Mizgan, si a mamicilor si bunicilor prezenti, am reusit sa tinem piept frigului. E important sa vedem ca adultii cred in entuziasmul nostru.Am daruit si bomboane de sufletul Luceafarului.

            Dupa primul pas facut, urma o incantatoare prezentare la Filiala Bibliotecii Judetene,Casa Memoriala Andrei Muresanu, la ora 15 si 15 minute, la invitatia doamnei bibliotecare Angela Costin. Deci, nu am stat pe ganduri si "am condus" spre urmatoarea destinatie. Am fost asteptati cu bratele deschisela un ceai cald, asortat cu nuci si cornulete ninse cu pudra dulce.

            Am fost impresionata de devotamentul de care bistritenii au dat dovada. Sala a fost plina, sa nu mai pomenim de caldura si energia pe care oaspetii o emanau.S-a organizat o expozitie de carte, s-a dezbatut pe marginea geniului eminescian, s-au recitat si lecturat poeziile Luceafarului si i s-au facut dedicatii, poezii scrise special pentru Eminescu. Dintre micii creatori promitatori ii mentionez pe: Iulia Todorut, Daria Timis Varga, Daria si Diana Circeie, Antonia Baciu, Maria Tauth, Ana Ciobanu, Ana Kloeble, Alexandru Uilean, Loredana Curac, Roxana Resvanta.

            Le multumesc copiilor si apropiatilor lor, coordonatoarei mele Ionela-Silvia Nusfelean, scriitorilor implicati, gazdelor noastre Angela Costin si David Dorian pentru ca mi-au aratat suplimentar ca Eminescu este atat de cunoscut, cu siguranta foarte apreciat, dar mai ales… iubit!

 

 

Ioana Nectaria Balan, clasa a VI-a

Jurnalism, Palatul Copiilor Bistrita

0 comentarii3143 vizualizări17 ianuarie 2020




rss 2.0
rss 2.0