Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Patronate Joi 16 Iulie 2020 - 19392 vizitatori azi
Un metru cub de lemn romanesc se exporta la pretul de 100-150 euro sau il poti transforma prin productie in mobila intre 4000-6000 euro.

Inca din primavara acestui an cunosteam cu totii deciziile administratiei Trump de a taxa suplimentar importurile din China, desigur acesta este un razboi comercial in care noi nu putem interveni.

 Iar daca o firma din Europa sau de pe un alt continent, isi indreapta atentia catre industria de mobila romaneasca nu ma surprinde deloc, nu este prima si vor mai veni si altii, avem lemn de calitate,oameni priceputi. Romania are experienta si traditie de invidiat la nivel mondial, insa, autoritatile noastre nu prea remarca aceast lucru.

 In trecut, industria mobilei din Romania era apreciata la adevarata valoare,astazi clasa politica ne-a uitat.... am ramas buni la taxe si impozite generate de valoarea adugata mare, suntem a doua industrie dupa IT,dar cu toate astea nu am primit facilitati de dezvoltare din partea guvernelor postdecembriste, chiar daca toti observa ca avem contributie majora la echilibrarea pozitiva a balantei de import-export a Romaniei.

 Un metru cub de material lemnos se poate exporta la 100-150 euro brut sau il poti transforma prin productie in mobila intre 4000-6000 euro, unde manopera poate depasi chiar peste jumatate din valoare. Am un exemplu ca si tara, Polonia care a acordat sprijin producatorilor de mobila in accesarea fondurilor europene pentru realizarea de investitii, rezultandu-le cresterea volumului de mobila exportat si prezenta in pietele de mobila,inclusiv America.

 In calitate de vicepresedinte APMR(Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania), una din cele mai puternice asociatii profesionale la nivel national,as dori sa transmit ca avem datoria sa ducem greul de azi, cu gandul la un viitor mai bun si sa ne cerem drepturile aferente din partea guvernantilor, prin a reduce taxarea excesiva a fortei de munca, reducerea pretului si punerea cu prioritate la dispozitia producatorilor in cantitatile necesare a lemnului de lucru, sprijinirea antreprenorilor autohtoni in consultanta pentru accesarea de finantari din fonduri europene sau nationale, reintroducerea scolilor de meserii, alocarea de fonduri pentru cercetare si dezvoltare in industria mobilei, participarea in continuare prin brandul de tara la targurile internationale de profil.

 Toate aceste masuri vor duce la beneficii suplimentare pe termen mediu si lung Romaniei, cu exporturi mari in piata mondiala, inclusiv in America lui Trump!

 

 

Dumitru Blaga

Vicepresedinte APMR (Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania) 

Director General SIMEX

 

 

0 comentarii2261 vizualizări08 noiembrie 2019
rss 2.0
rss 2.0